Akupunktur


När man får behandling med akupunktur används tunna, sterila nålar som sticks in på bestämda punkter på kroppen. Ibland får man även stimulering av punkterna med svag ström genom nålarna. Akupressur innebär att punkterna i stället behandlas genom att terapeuten trycker på dem med fingrarna. Vilka punkter som behandlas beror på var man har ont. När man får behandlingen frigörs bland annat kroppens egna smärtstillande ämnen, så kallade endorfiner, och då gör det mindre ont.

Urgamla metoder som fått ny populäritet


Akupunktur och akupressur har använts i mer än 4000 år. De äldsta akupunkturnålarna som har hittats är gjorda av sten eller ben. Akupunktur och akupressur kommer från den traditionella kinesiska medicinen där man anser att allt inom universum har två motsatta sidor, yin och yang. En frisk kropp anses vara ett tecken på harmoni mellan de båda sidorna. Qi är ett annat viktigt begrepp som står för den energi som finns i alla levande varelser. Allt som händer i kroppen anses bero på att qi förändras. Läs mer om yin och yang samt qi i kapitlet Fördjupning och länkar.
Akupunktur fick stor uppmärksamhet inom den västerländska medicinen i början av 1970-talet. Då opererades en amerikansk journalist i Kina på grund av blindtarmsinflammation och fick akupunktur som smärtlindring. Forskning visade senare att det finns en neurofysiologisk förklaringsmodell till akupunkturens effekt som kunde accepteras av den västerländska hälso- och sjukvården. Akupunktur och akupressur började därefter användas mer allmänt både i Sverige och i andra delar av världen. Akupunktur kan till exempel användas om man har värk i nacke, axlar, rygg, muskler och leder. Olika sätt att förklara effekterna Effekterna av akupunktur och akupressur förklaras på olika sätt av olika utövare. Inom den traditionella kinesiska medicinen finns ett sätt att förklara och inom den västerländska hälso- och sjukvården finns ett annat. I den här texten beskrivs i första hand den västerländska akupunktur och akupressur som har vetenskapligt bevisad effekt och är accepterad av den svenska hälso- och sjukvården.

BOKA TID HÄR